Świeżo wyciskane soki, które nie tuczą!

 

       Czy soki tak naprawdę tuczą? Spotykaliśmy się dotąd z różnymi opiniami na ten temat. Z jednej strony zalecają spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie, mówią o zdrowotności tych grup artykułów spożywczych, ale gdy zatrzymujemy się przy sokach, zewsząd słyszymy STOP! W czym jest rzecz i co z kaloriami, których miało nie być, a jednak są? Rozwiewamy wątpliwości na temat picia soków.



   

Sok pełen cukru czy witamin?

Generalnie soki nie tuczą, ale... no właśnie, jest jedno niezwykle ważne 'ale', które waży na naszych decyzjach odnośnie zakupu i/lub przyrządzania soków w domu. Na pólkach sklepowych znajdujemy nie tylko prawdziwe, naturalne soki, które wedle rygorystycznych wymagań nie mogą zawierać żadnych sztucznych substancji ani dodatków cukrów. Tuż obok nich, i to niestety w dużej mierze, swoje miejsce zajmują napoje wieloowocowe, nektary oraz .soki-udawcze.. Niby sok, ale gdy się czyta skład okazuje się, że udział warzyw bądź owoców jest znikomy.

Niestety soki, które z tymi naturalnymi mają niewiele wspólnego, w swoim składzie zawierają duże ilości cukrów lub sztucznych słodzików. Nie wiadomo, co gorsze - .biała śmierć. czy sztuczny słodzik, który udaje mniej kaloryczny. Tak czy owak . napoje, nektary i soki, które nie są oznaczone jako: jednodniowe, świeże, 100%, niestety tuczą. Wynika to z dodatków cukru. Ten z kolei nie tylko przyczynia się do odkładania nadmiaru tkanki tłuszczowej, ale i zbyt gwałtownych wyrzutów insuliny, a w następstwie zaburzenia gospodarki całego organizmu.

Jeśli chcemy, by sok nie tuczył, a przynosił pożądane korzyści i oferował mnóstwo, ale witamin, minerałów, antyoksydantów, fitozwiązków czy życiodajnych enzymów, powinniśmy przyrządzać go samodzielnie w domu. Nie musimy tracić czasu na ręczne wyciskanie. Z pomocą przychodzi wyciskarka wolnoobrotowa, która miażdżąc surowiec pozwala zachować najwięcej walorów odżywczych wybranych produktów, bez ryzyka ich utraty, jak to ma miejsce chociażby w przypadku sokowirówki. O tym, w jaki sposób uzyskuje się sok z pomocą wyciskarek, przekonamy się zażywając odrobiny wiedzy na stronie https://WyciskarkiSokow.pl

Kaloryczność warzyw i owoców

Warzywa w zdecydowanej większości przypadków nie tuczą, bo nie mają w sobie kalorii. Możemy je spożywać do woli, oczywiście z pewnym umiarem, bo układ trawienny potrzebuje czasu na przyzwyczajenie się do większych ilości warzyw niż zwykle. Inaczej jest z owocami. Niestety obfitują w cukry proste, które sprzyjają ich kaloryczności. To dlatego zalecenia żywieniowe mówią o większej ilości warzyw spożywanych w ciągu dnia, aniżeli owoców.

Nie oznacza to, że z owoców w sokach musimy rezygnować całkowicie. Niechaj będą jednak dodatkiem, który uzupełnia smak, jak i wartości odżywcze przyrządzanych soków. Jeśli liczymy na niską kaloryczność, rezygnujmy z owoców suszonych, a ze świeżych stawiajmy głównie na owoce cytrusowe. Komponując w taki sposób swoje mieszanki sokowe mamy gwarancję, że nie przysporzymy sobie dodatkowych kilogramów, dzięki teoretycznie zdrowym sokom.





Prześlij znajomym:        

Reklamy

Ostatnio na forum

Właśiciel serwisu