Jogurt naturalny własnej produkcji - jak go zrobić?

 

       Są gęste i pyszne, mogą być również z dodatkiem owoców. Jogurty, bo o nich mowa, to cenne źródło bakterii, których człowiek potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Czy próbowałeś kiedyś samodzielnie zrobić taki przysmak?




       Są gęste i pyszne, mogą być również z dodatkiem owoców. Jogurty, bo o nich mowa, to cenne źródło bakterii, których człowiek potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Czy próbowałeś kiedyś samodzielnie zrobić taki przysmak?

       Jeżeli zdecydujesz się zrobić jogurt naturalny w zaciszu własnej kuchni, to pamiętaj, że może on być bazą wielu ciekawych deserów. Wystarczy dodać świeżych owoców, aby uzyskać intensywny, owocowy smak. Możesz również poeksperymentować, dodając np. orzechów, czekoladę czy płatki (jaglane, owsiane). Latem taki jogurt świetnie komponuje się m.in. z lodami czekoladowymi. Aby przygotować domowy jogurt, wcale nie potrzebujesz wielu sprzętów. Taki produkt będzie nie tylko kremowy i smaczny, lecz także zdrowy.

       Czego potrzebujesz, aby zrobić domowy jogurt naturalny?

       W sklepach ze zdrową żywnością i sprzętami gospodarstwa domowego znajdziesz jogurtownice. To specjalne urządzenia zaprojektowane i wykonane z myślą o osobach chcących zrobić jogurt we własnej kuchni. Musisz jednak wiedzieć, że nie jest ci potrzebny taki sprzęt, aby cieszyć się smakiem własnoręcznie przygotowanego jogurtu - jogurtownicę możesz z powodzeniem zastąpić.

       Przed zabraniem się do wyrabiania jogurtu naturalnego, musisz zaopatrzyć się w 1 l mleka i jogurt naturalny. Przyda się również termometr, bo będzie potrzebne mleko o temperaturze ok. 45oC. Niezbędne będą również czyste słoiki. Do tych powinnaś wlać ciepłe mleko zmieszane z jogurtem. Aby miała miejsce inkubacja, konieczne jest odstawienie słoików z zawartością na ok. 3 godziny w takie miejsce, gdzie temperatura nie spadnie poniżej 45oC. Kolejnym etapem jest schłodzenie jogurty w lodówce. Następnego dnia można już cieszyć się smacznym jogurtem.

       Jak przechowywać jogurt domowej roboty?

       Przygotowanie jogurtu naturalnego to jeszcze nie wszystko - pamiętać musisz o jego prawidłowym przechowywaniu. W sklepie kupujesz jogurty w pojemniczkach z wieczkiem. W domowych warunkach można je z powodzeniem zastąpić jednorazowymi opakowaniami z wieczkiem. W ten sposób możesz również jednocześnie poporcjować przygotowany przysmak, dzięki czemu będziesz wiedziała, kiedy zabrać się za przygotowanie kolejnej partii pysznego jogurtu.

       Praktyczne pojemniki jednorazowe o szerokiej gamie zastosowań, znajdziecie w dziale opakowania do lodów na Coverisrigid.com. Poniżej przykładowe opakowania jednorazowego użytku, w których możesz przechowywać zrobione przez ciebie jogurty, lody oraz przetwory nabiałowe.

      





Prześlij znajomym:        

Reklamy

Ostatnio na forum

Właśiciel serwisu