Zupa gulaszowa.
Czas przygotowania ok. 1 godz. 30 min
Sposób przyrządzenia:
- 600 g wołowiny z cynaderką
- 400 g ziemniaków, 2 cebule
- po jednej: marchewka, pietruszka, ząbek czosnku, liść laurowy
- 1 łyżkę smalcu, 1 łyżkę mąki, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Jedną cebulę odłożyć. Resztę warzyw obrać, opłukać.
- Mięso opłukać. Cynaderkę obrać z tłuszczu. Przekroić i usunąć żyłki
- Mięso, cynaderkę, warzywa i liść laurowy zalać 1.5 litra wody i gotować 1 godzinę.
- Wywar przecedzić, mięso i cynaderkę pokroić w kostkę.
- Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w wywarze.
- cebulę posiekać i zrumienić na smalcu. Oprószyć maką, wsypać paprykę, dodać do zupy i gotować 10 minut.
- Włożyc pokrojone mięso z cynaderką. Doprawić solą i pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Zagotować.