Babeczki śmietankowe.

 

Babeczki śmietankowe. Czas przygotowania ok 2 godz.

  • 100g cukru pudru, 200g masła, 300g mąki
  • sól, 2 żółtka, masa śmietankowa:
    • 80g cukru pudru
    • 200ml mleka, 3 żółtka
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Czytaj dalej -> ...



Sposób przyrządzenia
  • Ze 100g cukru pudru, masła, mąki, 2 żółtek, soli zagnieść kruche ciasto.
  • Schłodzić i rozwałkować.
  • Częścią ciasta wyłożyć foremki.
  • Z reszty ciasta wykroić krążki wielkości górnej części foremki (tyle ile jest foremek)
  • Utrzeć 3 żółtka z 80g cukru pudru i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • Zagotować mleko z cukrem waniliowym, mieszając wlewać powoli żółtka.
  • Ubić masę na parze aż zgęstnieje
  • Babeczki napełnić ostudzoną masą, przykryć krążkami ciasta, zlepić brzegi
  • Piec 25 minut w temperaturze 200oC


Prześlij znajomym:        

Chcesz zamieścić swój przepis na fantastyczną potrawę? Wyślij przepis wraz ze zdjęciem potrawy na adres podany w Kontakt

Reklamy

Ostatnio na forum

Właściciel serwisu