Babeczki śmietankowe.
Czas przygotowania ok 2 godz.
Sposób przyrządzenia
- 100g cukru pudru, 200g masła, 300g mąki
- sól, 2 żółtka, masa śmietankowa:
- 80g cukru pudru
- 200ml mleka, 3 żółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia
- Ze 100g cukru pudru, masła, mąki, 2 żółtek, soli zagnieść kruche ciasto.
- Schłodzić i rozwałkować.
- Częścią ciasta wyłożyć foremki.
- Z reszty ciasta wykroić krążki wielkości górnej części foremki (tyle ile jest foremek)
- Utrzeć 3 żółtka z 80g cukru pudru i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Zagotować mleko z cukrem waniliowym, mieszając wlewać powoli żółtka.
- Ubić masę na parze aż zgęstnieje
- Babeczki napełnić ostudzoną masą, przykryć krążkami ciasta, zlepić brzegi
- Piec 25 minut w temperaturze 200oC