Kalafior zapiekany.
Czas przygotowania ok. 55 minut
Sposób przyrządzenia
- 1 duży kalafior
- 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki
- 400 ml mleka, 1 łyżka tartej bułki
- pieprz, sól, cukier
Sposób przyrządzenia
- Kalafior oczyścić z liści, opłukać i przyciąć końce pędów
- Kalafiory ułożyć w garnku, zalać wrzątkiem, osolić i osłodzić łyżeczką cukru
- Gotować 20 minut, odcedzić i podzielić na różyczki
- Mąkę przesmażyć na 2 łyżkach masła, wlać mleko, gotować 5 minut. Doprawić.
- Kalafiory ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać bułką tartą, ułożyć kawałki masła.
- Piec 20 minut w temperaturze 200oC