Pieczeń z szynki
Czas przygotowania - ok. 3h 30min.
Składniki:
Sposób przygotowania
Składniki:
- Ok. 5 kg surowej szynki
- 1 pietruszka, cebula, marchewka, cytryna
- 250 ml czerwonego wina
- 3 liście laurowe, pieprz, jałowiec i kilka ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 100 g chleba razowego
Sposób przygotowania
- Warzywa obrac i opłukać. Pokroić i zagotować z winem. Dolać 250 ml wody i przyprawy. Ostudzić.
- Szynkę opłukać, wyciąć kości i słoninę. Mięso natrzeć solą i ułożyć w dopasowanym naczyniu. Zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.
- Wyjąć szynkę z marynaty. Tłuszcz na szynce ponacinać w pasy. Warzywa ułożyć na dnie rondla i na nich ułożyć szynkę.
- Piec 3 godziny w temperaturze 180oC polewajac czasami marynatą.
- Na 30 min przed końcem pieczenia posypać szynkę utartym chlebem i skórką z cytryny
- Szynkę pokroić w plastry i podawać z ziemniakami.