Pieczeń z szynki

 

pieczeń, kuchnia Czas przygotowania - ok. 3h 30min.

Składniki:
  • Ok. 5 kg surowej szynki
  • 1 pietruszka, cebula, marchewka, cytryna
  • 250 ml czerwonego wina
  • 3 liście laurowe, pieprz, jałowiec i kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 100 g chleba razowego
Czytaj dalej -> ...




Sposób przygotowania
  • Warzywa obrac i opłukać. Pokroić i zagotować z winem. Dolać 250 ml wody i przyprawy. Ostudzić.
  • Szynkę opłukać, wyciąć kości i słoninę. Mięso natrzeć solą i ułożyć w dopasowanym naczyniu. Zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.
  • Wyjąć szynkę z marynaty. Tłuszcz na szynce ponacinać w pasy. Warzywa ułożyć na dnie rondla i na nich ułożyć szynkę.
  • Piec 3 godziny w temperaturze 180oC polewajac czasami marynatą.
  • Na 30 min przed końcem pieczenia posypać szynkę utartym chlebem i skórką z cytryny
  • Szynkę pokroić w plastry i podawać z ziemniakami.


Prześlij znajomym:        

Chcesz zamieścić swój przepis na fantastyczną potrawę? Wyślij przepis wraz ze zdjęciem potrawy na adres podany w Kontakt

Reklamy

Ostatnio na forum

Właściciel serwisu