Krupnik.
Czas przygotowania ok. 2 godz.
Sposób przyrządzenia:
- 100g kaszy perłowej
- 200g wieprzowiny z kością
- 1 marchewka, 1 cebula, 1/2 selera
- 250g ziemniaków, 2 łyżki masła, 4 suszone grzyby
- sól, pieprz, 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
- Grzyby opłukać, zalać 1.5 litra wody, dodać mięso i gotować 1 godzinę
- Marchew, pietruszkę, seler obrać. Cebulę obrać, przekroić na pół i przypiec na patelnii.
- Z warzywami dodać do zupy. Gotować 30 min. Wywar przecedzić.
- Mięso pokroić w kostkę a grzyby w paski
- Ugotować kaszę w 250 ml wywaru. Dodać masło i utrzeć
- połączyć kaszę z pozostałym wywarem
- Dodać pokrojone mięso i grzyby. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gotować 20 min. Posypać natką