Dieta warzywna

 

       Dieta warzywna powoduje poprawę samopoczucie, powoduje odczuwanie samozadowolenia oraz poprawia sylwetkę. Podczas stosowania diety warzywnej można stracić nawet do 5 kilogramów. Wymaga to jednak ścisłego przestrzegania zasad jakim kieruje się ta dieta.

       Podczas stosowania diety nie wolno przekraczać 600 kcal dziennego spożycia warzyw. Pomimo tak małej ilości spożywanych kalorii nie odczuwa się głodu a organizm funkcjonuje bardzo energicznie.

Czytaj dalej -> ...



       Spożywanie posiłków składających się z warzyw powoduje ponadto iż do organizmu dostarczane są w wielu ilościach niezbędne witaminy oraz sole mineralne.

       Podstawą diety jest spożywanie 3 posiłków składających się ze śniadania, obiadu i wczesnej kolacji. Podczas każdego z posiłków warznym jest aby spożywać jedno danie warzywne zalecane przez diabetyków. Dieta warzywna doskonale nadaje się na pory zimowe gdyż jest to okres kiedy mniej czasu poświęcamy na aktywność fizyczna a za to spożywamy bardziej kaloryczne dania.

Dieta warzywna. Przykładowy jadłospis

  • Śniadanie:
    • marchew
    • Zakwas buraczany
    • Surówka: kapusta pekińska, 1/4 pomarańczy, cytryna
    • Surówka: seler korzeń, marchew, jabłko, ocet jabłkowy
    • Gotowane warzywa: marchew, koperek zielony
    • 1/2 grapefruita
  • Obiad:
    • Zupa: cebulowa
    • Surówka: sałata zielona, pomidor, cebula
    • Surówka: dynia, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
    • Gotowane warzywa : kalafior w ziołach
    • Owoce: jabłko
  • Kolacja:
    • Sok lub inny napój: jabłkowy
    • Surówka: biała rzodkiew, jabłko, rodzynki
    • Surówka: brokuł, ogórek kiszony, czosnek
    • Gotowane warzywa: bigos ze świeżej kapusty
    • Dodatek surowych jarzyn: pomidor

  • Śniadanie:
    • Sok z marchwi
    • Zakwas buraczany
    • Surówka: biała kapusta, marchew, jabłko, ocet jabłkowy
    • Surówka: brukiew, jabłko, rodzynki, zielona pietruszka
    • Gotowane warzywa: biała rzodkiew, zielona pietruszka
    • Owoce: jabłko
  • Obiad:
    • Zupa: jarzynowa
    • Surówka: cukinia, jabłko, rodzynki
    • Surówka: tarty kalafior, ogórek kiszony, czosnek
    • Gotowane warzywa: buraki czerwone faszerowane
    • Owoce: arbuz
  • Kolacja:
    • Sok lub inny napój: sok pomidorowy
    • Surówka: czarna rzepa, jabłko, marchew, zielona pietruszka
    • Surówka: kapusta czerwona, 1/4 pomarańczy, cytryna
    • Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną
    • Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony


zdjęcie ze strony sxc.hu


Prześlij znajomym:        

Reklamy

Ostatnio na forum

Właściciel serwisu