Dieta Grejpfrutowa

 

       Głównym składnikiem tej diety jest grejpfrut. Dieta grejpfrutowa zapewnia organizmowi bardzo dużo witaminy C. Zawartość witaminy C w tym owocu znacznie przekracza dzienne zapotrzebowanie organizmu. Ponadto owoc zawiera pektynę, która między innymi pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Czytaj dalej -> ...



       Ponieważ grejpfruty są niskotłuszczowe i niskokaloryczne, powinny być włączone do conajmniej 2 posiłków w ciągu dnia. Sam owoc jest bogaty w wodę i włókna roślinne. Wypełniają one podczas jedzenia żołądek i powodują uczucie sytości. Dodatkowo powinno się dziennie wypijać ok. 2 litry wody.

       Podczas stosowania diety grejpfrutowej nie wolno używać soli. Posiłków nie wolno również smażyć. Wszystkie posiłki powinny być przygotowywane na parze, grilu bądź w piekarniku. Między posiłkami należy wypijać herbatę ziołową. Przykładowo posiłek powinien wyglądać tak:

  • śniadanie: kawa i pół grejpfruta
  • II śniadanie: szklanka soku z grejpfruta bez cukru
  • obiad: mięso np. mielone drobiowe, pół szklanki makaronu, sos (łyżka oleju, pomidor i czosnek)
  • kolacja: 2 naleśniki z chudym białym serem

       Dieta grejpfrutowa może trwać nawet 2 tygodnie. Podczas jej stosowania można zrzucić ok. 4 kg wagi.

Dieta grejpfrutowa. Przykładowy jadłospis

  • Śniadanie
    • 1/2 grejpfruta lub 100ml soku z grejpfruta ale bez cukru
    • 2 jajka
    • 2 kawałki bekonu
  • Obiad
    • 1/2 grejpfruta lub 100ml soku z grejpfruta ale bez cukru
    • Mięso
    • Sałatka
  • Podwieczorek
    • 1 szklanka soku z pomidorów lub 1 szklanka mleka
    • warzywo - tylko nie ziemniak, seler.
  • Kolacja
    • 1/2 grejpfruta lub 100ml soku z grejpfruta ale bez cukru
    • Mięso (może być ryba)
    • warzywa


Prześlij znajomym:        

Reklamy

Ostatnio na forum

Właściciel serwisu