Dieta Grejpfrutowa
Głównym składnikiem tej diety jest grejpfrut. Dieta grejpfrutowa zapewnia organizmowi bardzo dużo
witaminy C. Zawartość witaminy C w tym owocu znacznie przekracza dzienne zapotrzebowanie organizmu.
Ponadto owoc zawiera pektynę, która między innymi pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Czytaj dalej -> ...
Ponieważ grejpfruty są niskotłuszczowe i niskokaloryczne, powinny być włączone do conajmniej 2 posiłków w ciągu dnia. Sam owoc jest bogaty w wodę i włókna roślinne. Wypełniają one podczas jedzenia żołądek i powodują uczucie sytości. Dodatkowo powinno się dziennie wypijać ok. 2 litry wody.
Podczas stosowania diety grejpfrutowej nie wolno używać soli. Posiłków nie wolno również smażyć. Wszystkie posiłki powinny być przygotowywane na parze, grilu bądź w piekarniku. Między posiłkami należy wypijać herbatę ziołową. Przykładowo posiłek powinien wyglądać tak:
- śniadanie: kawa i pół grejpfruta
- II śniadanie: szklanka soku z grejpfruta bez cukru
- obiad: mięso np. mielone drobiowe, pół szklanki makaronu, sos (łyżka oleju, pomidor i czosnek)
- kolacja: 2 naleśniki z chudym białym serem
Dieta grejpfrutowa może trwać nawet 2 tygodnie. Podczas jej stosowania można zrzucić ok. 4 kg wagi.
Dieta grejpfrutowa. Przykładowy jadłospis
- Śniadanie
- 1/2 grejpfruta lub 100ml soku z grejpfruta ale bez cukru
- 2 jajka
- 2 kawałki bekonu
- Obiad
- 1/2 grejpfruta lub 100ml soku z grejpfruta ale bez cukru
- Mięso
- Sałatka
- Podwieczorek
- 1 szklanka soku z pomidorów lub 1 szklanka mleka
- warzywo - tylko nie ziemniak, seler.
- Kolacja
- 1/2 grejpfruta lub 100ml soku z grejpfruta ale bez cukru
- Mięso (może być ryba)
- warzywa