Dieta antywrzodowa
Stosując dietę antywrzodową w kuracji układu pokarmowego należy zwracać uwagę na odpowiednie spożywane składniki.
Posiłki powinny być gotowane na parze, pieczone w folii lub duszone. Nie wolno posiłków smażyć
ani spożywać wywarów mięsnych które powodują zbytnie wydzielanie się soków żołądkowych.
Nie wolno spożywać ciężkostrawnych potraw (kapusta, rzodkiew, szczaw, papryka, ogórki, cebula, grzyby, rośliny strączkowe).
Czytaj dalej -> ...
Z posiłków należy również wyeliminować: wędzone wędliny i ryby, tłuste mięso, suszone owoce, jaja na twardo, placki ziemniaczane, gazowane napoje, frytki, słonina.
W diecie nie ma również słodyczy, orzechów, czekolady a ilość stosowanych przypraw musi być ograniczona. Bezwzględnie należy wyeliminować ze spożycia alkohol, kawę, papierosy.
Dieta antywrzodowa powinna składać się z produktów:
- Pieczywo pszenne, czerstwe, jasne
- ryż, płatki kukurydziane, kasza manna, kasza jęczmienna, płatki owsiane
- chude mięso i drób. Chude ryby
- jajka na miękko, sadzone, omlet na parze
- ziemniaki, marchew, zielona sałata. Czasami kalafior czy pomidor
- jabłka, truskawki, morele
- mleko słodkie, zsiadłe, śmietana (nie więcej niż 18%), twaróg, ser homogenizowany, masło
- słaba herbata, napary z ziół (melisa, mięta)
Produkty zabronione w diecie:
- Wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe,
- Mąki razowe, żytnie, grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony, kluski kładzione, naleśniki,
- Mleko zsiadłe przekwaszone, kefir, jogurt, sery żółte i topione,
- Jaja gotowane na twardo, sadzone, w majonezie, jajecznica, sadzone,
- Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź, sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne,
- Kwaśna śmietana, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny,
- Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy,
- Wszystkie odmiany kapusty, ogórki, rzodkiewki, rzepa, papryka, szczaw, cebula, grzyby,
- Owoce surowe, suszone, gruszki, agrest, czereśnie, śliwki, orzechy,
- Groch, fasola, bób, soczewica,
- Chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao i orzechy
- Ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, kostki bulionowe,
- Rosół, zupy na wywarach z mięsa lub kości, zupy rybne, zupy z przeciwwskazanych warzyw,
- Mięsa smażone, duszone, pieczone w sposób konwencjonalny,
- Desery z czekoladą, z przeciwwskazanych owoców, z orzechami, dużą ilością cukru,
- Mocna herbata i kawa naturalna, napoje alkoholowe, napoje gazowane,
- Ciasta kruche, keksy, makowiec, pączki, torty.
zdjęcie ze strony sxc.hu