Dieta kapuściana
Dieta kapuściana jest jedną z bardziej popularnych diet i stosunkowo prostą w stosowaniu. Jej mankamentem
jest jednak monotonność i pracochłonność. Całość diety opiera się na kapuście włoskiej. Twórcy diety gwarantują, że
dzięki stosowaniu diety kapuścianej kapuście w niej stosowanej oraz innym potrawom
w ciągu tygodnia można odnotować spadek wagi nawet do 8 kilogramów.
Czytaj dalej -> ...
Posiłki sa bardzo urozmaicone. Jadłospis składa się ryżu, mięs, ryb, owoców, warzyw i głównego składnika: kapusty w postaci kapuśniaku. Kapuśniak jako potrawa jest dosyć prosta do zrobienia a jadać go można w dowolnych ilościach. W ciągu dnia należy również wypijać ok. 2 litrów wody.
Niewątpliwą wadą diety kapuścianej jest fakt, że jest ona uboga w składniki odżywcze (białko, magnez, węglowodany, żelazo). Dlatego po zakończeniu diety należy wprowadzić do posiłków produkty o obniżonej kaloryczności.
Dieta kapuściana. Przykładowy jadłospis
- Śniadanie
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 2 łyżki niskosłodzonego dżemu z czarnych porzeczek
- herbata zielona
- Obiad
- zupa kapuściana
- Kolacja
- 2 ziemniaki gotowane w mundurkach (bez soli) z odrobiną masełka śmietankowego i pietruszką
- Śniadanie
- 2 jajka rozmieszać z 3 plasterkami chudej wędliny pokrojonymi w kosteczkę, usmażyć na patelni
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- Obiad
- zupa kapuściana
- Kolacja
- szklanka kefiru
- 3 zapiekane w folii ziemniaki, koperek do posypania