Dieta cukrzycowa

 

       Dieta cukrzycowa jest podstawą w żywieniu osób chorych na cukrzycę. Pozwala panować i kontrolować ilość cukru w organiźmie. Dieta cukrzycowa wymaga dużej dyscypliny w stosowaniu. Posiłki powinno się jeść często ale w mniejszych ilościach. W diecie spozywa się 3 główne posiłki oraz 2 przekąski. Jadłospis powinien składać się w ok. 60% z węglowodanów, ok. 10% białka i ok. 30% tłuszczy.

Czytaj dalej -> ...



       W diecie cukrzycowej powinny się znaleźć: mleko, kefir, twaróg, jogurt, oraz pełnoziarniste pieczywo razowe, kasze gruboziarniste, płatki zbożowe, ryż nieczyszczony i makarony. Warzywa takie jak: ziemniaki, kukurydza oraz nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica). Do kalorycznych węglowodanów zalicza się: buraki, marchew, seler i brukselkę. Może zawierać również: ogórki, pomidory, kalafior, papryka, rzodkiewka, sałata zielona, szparagi i kapusta pekińska. W diecie należy uwzględnic owoce: grejpfruty, arbuzy, banany, śliwki, truskawki, jabłka.

       Z potraw mięsnych należy włączyć chude gatunki mięsa (cielęcina, wołowina), mięso z kurczaka i indyka (bez skóry), ryby morskie. Ponadto należy pić wodę mineralną, soki pomidorowe, kawę, herbatę (gorzkie). Należy ograniczyć spożywanie alkoholu bądź wyeliminować go całkowicie jeśli względy zdrowotne na to wskazują.

zdjęcie ze strony sxc.hu



Prześlij znajomym:        

Reklamy

Ostatnio na forum

Właściciel serwisu